Tuplapotin tuplaus ja kaava

Yksi sitkeimmistä Tuplapottiin liittyvistä urbaanilegendoista on, että tuplaus noudattaa jotain tiettyä kaavaa, jonka tuntemalla pystyy voittamaan varmasti. Moni muuten varsin täysjärkiseltäkin vaikuttava ihminen uskoo tähän varma tapa tuplata -juttuun, joka tarkemmalla tutkailulla paljastuu ilmiselvästi hölynpölyksi.

Heti alkuun tiukka kysymys: miksi? Miksi RAY laittaisi tuplaukseen jonkun kaavan, kun täysin satunnainen arvonta on helpompi tehdä? Jos tuplauksessa olisi joku kaava, olisi riski, että joku keksii sen ja ryöstää automaatit tyhjiksi. Satunnaisella arvonnalla tätä vaaraa ei ole.

Kuinka Tuplapotin tuplaus toimii

Tässä legendassa piilee silti pieni totuus. Tuplapotin tuplaus on täysin satunnainen, mutta reilu se ei ole. Pelaajan mahdollisuus voittaa on vähemmän kuin puolet ja RAY:n puolestaan yli puolet.

Reilussa tuplauksessa kelalla olisi yhtä monta kruunaa ja klaavaa eikä mitään muuta, jolloin pelaajan mahdollisuus valita oikein olisi tasan 50/50. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kelalla on myös kantillaan oleva kolikko, jolla pelaaja ei voita koskaan. Lisäksi on puolikas, jolla saa takaisin puolet tuplattavana olevasta summasta. Tällä pienellä kikalla varmistuu, että pitkällä aikavälillä RAY jää varmasti voitolle tuplauksesta.

Tuplapotin uudessa Linux-versiossa, jonka tuplauskiekolla on puolikkaan merkki, tuplauksen palautusprosentti on lähes 96 %. Eli sama suomeksi: jos pelaisi pelkkää tuplausta satasella, keskimäärin saisi voittoa 96 euroa — siis jäisi neljä euroa tappiolle. Vanhemmassa Tuplapotissa palautusprosentti oli vielä huonompi.

Täysin reilussa tuplauksessa palautusprosentti olisi tietysti 100 %, jolloin pidemmän päälle olisi ihan sama, tuplaako vaiko ei.

Miten tuplauksen palautusprosentti lasketaan?

Tuplauksen palautusprosentin laskeminen voi tuntua mystiseltä, mutta se on oikeasti varsin helppo homma, jos vain tiedetään, mitä tuplauskelalla on — ja sehän tiedetään. Kelalta löytyy 10 kruunaa, 10 klaavaa, 2 kantillaan olevaa kolikkoa, 1 tähti ja 1 puolikas, yhteensä siis 24 kuviota. Tähti on aina voitto, puolikas taas on puoli voittoa eli panos takaisin.

Sitten pitää tietää eri vaihtoehtojen arvot. Oletetaan, että pelaaja valitsee kruunan. Tällöin kruunan arvo on 2 (onnistunut tuplaus), klaavan ja kantillaan olevan kolikon arvo on 0, aina voiton tuovan tähden arvo on 2 ja puolikkaan arvo on 1. Jos pelaaja valitsee klaavan, klaavan arvo on 2 ja kruunan arvo on 0. Laskukaava voidaan yleistää molempiin tilanteisiin laskemalla sekä kruunan että klaavan arvoksi 1 — lopputulos on sama kuin kahden eri tapauksen keskiarvo.

Sitten vain suoritetaan laskutoimenpiteet:

Vaihtoehto Toden-
näköisyys
Arvo Tn * Arvo
Kruuna 10/24 1 10/24
Klaava 10/24 1 10/24
Kantti 2/24 0 0/24
Tähti 1/24 2 2/24
Puolikas 1/24 1 1/24
Yhteensä 23/24

23/24 on 0,95833, siis sama kuin yllä mainittu ”lähes 96 %”.

Onnistuneen tuplauksen todennäköisyys on voitokkaiden todennäköisyyksien summa, siis 10/24 (kruuna tai klaava) + 1/24 (tähti) + 1/24 (puolikas) eli 12/24 eli 50 % — mutta mukana on puolikas, joka ei anna täyttä voittoa vaan vain panoksen takaisin. Jos puolikas olisi tähti tai kaikki kantit, tähdet ja puolikkaat poistettaisiin, tuplauksen odotusarvo olisi 50 % ja palautusprosentti 100 % ja kyseessä täysin reilu peli.

Varma tuplauskaava Tuplapottiin

Tämän valossa onkin selvää, mikä on Tuplapotin ainoa oikeasti voittava tuplauskaava: älä tuplaa. Aina kun tuplaat, heikennät omia mahdollisuuksiasi. Tuplaus toki lisää pelin jännitystä ja voi joskus tuottaa hyviä voittoja, mutta jos pidät tarpeeksi pitkällä aikavälillä kirjaa tuplauksistasi, huomaat kyllä karun tosiasian: häviät useammin kuin voitat.

Ja jos tämän luettuasi et edelleenkään usko tuplauksen olevan aidosti sattumanvarainen, kannattaa kokeilla kirjanpitoa. Ihmismieli kun on sillä tavalla epäluotettava, että ne kerrat, jolloin oma suosikkikaava toimii, jäävät mieleen paljon paremmin kuin epäonnistumiset.

Reiluakin tuplausta on tarjolla

Spin Palacen tapaisissa netticasinoissa on yleensä käytössä tuplaus, jossa pelaaja arvaa pakasta nostettavan kortin maata tai väriä. Arvaamalla värin oikein tuplaa voittonsa ja jos arvaa maan oikein, nelinkertaistaa voittonsa. Tämä on erinomainen esimerkki reilusta tuplauksesta, sillä pakasta nousee punainen tai musta kortti tismalleen samalla todennäköisyydellä.

Tuplapotinkaan tuplauksen ei siis tarvitsisi olla RAY:lle suosiollinen, voitollista pelioperaattoritoimintaa on mahdollista harrastaa myös peleillä, joissa on reilu tuplaus.